Katholt brød/luciaboller

kaltholtboller

1 1/4 dl mælk
1/3 pk øko gær
1/4 gram gurkemeje eller safran
50 g. smør
250 g. mel
2 spsk sukker
1/4 tsk salt
1/2 æg

Korender eller rosiner
Æg til pensling

Mælken lunes.
Gæren røres ud i mælken.
Safran/gurkemeje røres i mælken.
Smør, æg, sukker og salt tilsættes.
Halvdelen af melet røres i.
Rør resten af melet i, lidt af gangen.
Ælt dejen godt.
Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter
Dejen slåes ned

 

 

Dadelkugler

image

 

150 g dadler uden sten

20 mandler

1 spsk kokosolie eller øko smør

2-3 spsk kokosmel

3 spsk kakao

vanilje fra 1/2 stang

saft fra 1/2 appelsin

(undlad evt appelsinsaft og tilsæt peanutbutter, 2-3 spsk)

Dadler og mandler blendes fint, kokosmel tilsættes efterfølgende

Massen blandes med kokosolie/smør, vanilje og appelsinsaft.

Kuglerne vendes i kokosmel eller lakridspulver, opbevares på køl.

 

 

Vaniliekranse a la Mette Blomsterberg

I år skal vi prøve en ny opskrift på vaniliekranse, Mettes Blomsterbergs opskrift. Ikke fordi den gamle opskrift ikke var god, men en gang i mellem skal der fornyelse til.

image

  • 1/2 stk. vaniljestang
  • 200 g saltet smør
  • 180 g sukker
  • 1 stk. æg
  • 250 g hvedemel
  • 75 g mandler
  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med en paletkniv, så kornene skilles ad. Blend mandlerne til “mel”.
  2. Vaniljesukker, sukker og det stuetempererede smør røres sammen. Rør ægget med i og tilsæt slutteligt mandelmel og hvedemel.
  3. Dejen kommes i en stofsprøjtepose med en stjerne tyl og sprøjtes straks ud i “kranse” på bagepapir – diameter ca. 5 cm.
  4. Bag vaniljekransene ved 200 grader, til de er let gyldne – ca. 10 – 14 minutter. Afkøles på en bagerist og opbevares i tætsluttende dåse.

Græskarsuppe med ingefær og spidskommen

Skøn opskrift fra DR.dk som er tilpasset vores ganer

image

1 stk. hokkaido græskar
3 stk. skalotteløg
3 fed hvidløg
1,5 spsk. hakket frisk ingefær
1 tsk. spidskommen
2 tsk. korianderfrø
5 dl vand, evt mere efter behov
2 dl fløde
2 spsk. olivenolie
1 tsk. citronsaft
1 smule salt og peber

Ristet græskarkerner

Ristet bacontern

Løg og hokaido svitses til det er blødt og faldet sammen.
Sauter hvidløg, ingefær og krydderier – de hele krydderier knuses først – lidt salt og peber med til sidst.
Kom vand på, til det dækker og kog i 25-30 min. kom fløden op, kog op og blend det grundigt.

Server med brød, græskarkerner og bacon