Koldhævet madpakkeboller

Ca. 6 stk.

2015-05-22 06.39.31

5 dl koldt vand
20 g gær
1 tsk sukker eller honning
4-5 dl hvedemel
4,5 dl grahamsmel
1 dl gryn (rug eller havre)
1 tsk salt

Dagen før: Vand og gær kommes i en stor skål og gæren røres ud i vandet. Tilsæt sukker og rør rundt.
Tilsæt grahamsmel og gryn og rør rundt.
Tilsæt hvedemel lidt af gangen samt salt.
Rør og mærk efter om dejen kan klare mere mel.
Den skal være lind uden at være flydende.
Sæt skålen til med madfilm samt et rent viskestykke og sæt skålen i køleskabet.

Om morgen: Tænd ovnen for max på varmluft. Tag dejen op med en ske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl med vand.
Når ovnen er varmet op, sættes bollerne i ovnen og temperaturen skrues ned til 225 grader.
15 minutter er boller færdige.

Drømmekage muffins

image20 stk:

20 store muffinsforme samt flg.:

2 dl mælk

50 g smør

3 æg (hvis små æg tag’ 4 i stedet)

300 g rørsukker

250 g hvedemel

3 tsk. bagepulver

1 tsk. vaniliesukker

Tænd ovnen på 200 grader – ikke varmluft, så får du tørrer muffins.
Kom mælk og smør i en gryde og varm det op, indtil smørret er smeltet. Pisk imens æg og sukker lyst og luftigt. Det tager ca. fem minutter. Jo mere du pisker, jo mere luftige og lækre muffins får du. Bland mel, bagepulver og vaniliesukker i en skål og sigt det i dejen. Tilsæt mælke-smørblandingen og pisk dejen godt sammen.

Fordel dejen i de 20 forme – de skal fyldes omkring 3/4 op. Bag dem midt i ovnen i 15 minutter. Mærk efter med en kødnål, om de er ved at være færdige – der skal ikke hænge for meget dej ved.

Imens muffinene er i ovnen laver du toppingen til dem.

Du skal bruge:

100 g smør

75 g kokosmel

225 g farin

½ dl. mælk

Bland alle ingredienserne i en gryde og lad det smelte sammen. Blandingen skal lige op og koge et par minutter.

Tag muffinene ud af ovnen og fordel den lune kokos topping ovenpå og sæt dem tilbage i ovnen igen i fem minutter, stadig ved 200 grader.

Koldhævet fødselsdagsboller

IMG_3687

Med disse koldhævede fødselsdagsboller kan du lave dejen dagen i forvejen og som ekstra bonus få lette luftige boller.

ca. 20 stk.
60 g smør
5 dl mælk
1 ts salt
1 ts honning eller rørsukker
1 ts stødt kardemomme
15 g gær
evt. 1½ dl rosiner, hvis man er til sådan nogen
ca. 9 dl hvedemel (Kan erstattes af fintmalet speltmel. I så tilfælde bruges blot lidt mindre mel, da det suger mere væde.)
1 sammenpisket æg til pensling

I en stor gryde smeltes smørret. Når det er smeltet tilsættes mælken og denne varmes op til håndtemperatur.
Gryden tages af varmen og placeres på køkkenbordet på et viskestykke. Salt, honning/sukker, gær, (rosiner) og kardemomme røres i og melet røres i lidt efter lidt.
Rør grundigt med én hånd godt fat i kanten af gryden og den anden ælter med en solid grydeske dejen.
Gryden sættes nu i køleskabet til næste dag, overdækket med et vådt viskestykke.

Næste dag tages dejen ud 2 timer før bollerne skal være færdige. Med en ske sættes bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad dem efterhæve under viskestykke i 1½ time.
Pensl dem nu forsigtigt med det sammenpiskede æg og bag dem derefter i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 15-20 min. Voila! Lette, luftige fødselsdagsboller.

Varme hveder a la Meyer

2015-04-30 18.33.40

Det skal du bruge til ca. 15 stk:

15 g gær
1¾ dl koldt vand
1¾ dl kold sødmælk
2 æg
700 g hvedemel
55 g sukker
10 g stødt kardemomme
10 g salt
55 g blødt smør

Sådan gør du:

Bland ingredienserne, ælt dejen i ca. 10 min på medium hastighed til dejen bliver glat og blank.
Dæk dejen til, og lad den hvile i 30 min.
Del dejen i 15 lige store stykker.
Form bollerne ved at lægge et stykke dej på din ene håndflade og rulle det rundt med fingrene på den anden hånd. Læg bollerne med 5 cm imellem på en bradepande med bagepapir, og lad dem hæve.
Det tager ca. 2-3 timer.
Når bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse, vil de nå sammen, så de får form som hveder.
Bag hvederne ca. 15-20 minutter ved 180° varmluft. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.