Rugbrød med chia frø

Ingredienser:
25 g. gær
ca. 3 dl. lunkent vand
50 gram Chia (gem lidt til drys)
2 spsk sirup (mørk hvis du ønsker mørkere brød)
1-2 spsk olie
1 spsk salt
ca. 300 gram rugmel
ca. 250 gram hvedemel

Sådan gør du:
Opløs gæren i det lunkne vand.
Tilsæt resten og ælt godt.
Formes som en tyk pølse og hæver 1 time i en smurt bageform.
Drys resten af chia´en på brødet og bag det nederst i ovnen ca. 50 min ved 180 c.

Hvis I ikke er med på hvad Chia er – så kan jeg oplyse at det er “det nye sort”, og dog, det er blevet dyrket i over 4000 år, i Syd- og mellemamerika. Frøene indgik indtil for ca. 500 år siden som en hovedbestanddel i Aztekernes og Inkaindianernes kost på linje med majs og bønner, men indgik også til religiøse ofringer.
Med spaniernes indtog i denne del af verden forsvandt mange Chaimarker i spaniernes forsøg på at udslette indianerkulturen. Heldigvis bestod få planter rundt omkring, og I 1990’erne genopdagede man chiafrø.
Da man i 1990’erne havde fejlslagen høst af især hvede i området, begyndte en gruppe forskere at undersøge muligheden for dyrkning af andre afgrøder og stødte så på det næsten forsvundne chiafrø. Det kan vi være galde for.

5 gevinster ved chiafrø

  • 1. Kostfibre – fire gange så mange som i hørfrø.
  • 2. Kalk – seks gange mere end i sødmælk.
  • 3. Antioxidanter – 15 gange flere end i broccoli.
  • 4. Omega-3-fedtsyrer – to skefulde indeholder mere end en laksefilet.
  • 5. Masser af proteiner – lige så meget som solsikkefrø.

Så hold jer ikke tilbage 🙂

This entry was posted in Brød.