Lakrids cupcakes med hvid chokolade frosting

Ca. 12 stk.

110 gram stuevarmt smør
2,25 dl sukker
2 store æg
3,25 dl mel
1 tsk bagepulver
1,5 spsk lakridspulver
1 dl mælk

Tænd ovenen på 180 grader.
Pisk smør og sukker sammen til det et lyst og luftigt.
Tilsæt æggene, et ad gangen og pisk dejen godt mellem hvert æg.
Bland resten af ingredienserne i og bland dejen omhyggeligt sammen.
Fyld muffinsformene 2/3 op med dej.
Bag med i ovnen i 20-25 min. til de er gylden brune.
Afkøl kagerne.

Lakridsfrosting:
200 gram smør
250 gram flormelis
1,5 spsk lakridspulver
100 gram hvid chokolade

Pisk smør, flormelis og lakridspulver sammen.
Smelt den hvide chokolade over vandbad.
Rør den smeltede chokolade i lakridsblandingen.
Smør eller sprøjt frostingen på de afkølede cupcakes.

Ingefærsmåkager

Ca. 60 stk.

100 g smør
250 g sukker
1 dl ahornsirup
1 dl piskefløde (mælk kan fint anvendes i stedet)
1/2 citron
1,5 spsk (8 g) stødt ingefær
25 g frisk ingefær
450 g hvedemel
1 spsk bagepulver

Bland smør og sukker i en stor skål (evt. i røremaskine på lave omdrejninger).
Tilsæt sirup, fløde samt saft og reven skal af den halve citron.
Tilsæt resten og ælt igennem.
Hviler i køleskab i et par timer.
Varm ovnen til 140º.
Rul dejen til en pølse på 3 cms tykkelse i bagepapir. *)
Skær pølsen i 2 cm skiver (á ca. 20 g) og fordel dem på 2 bageplader.
Bag i 35-40 min.
Køl helt af på rist og pak i tætsluttende kagedåse.

*) Kan fryses nogle uger på dette tidspunkt

Amerikanske pandekager

Opskriften er til 6 personer.

2.5dl mælk
150g hvedemel
1 æg
1spsk. sukker
1knivspids groft salt
1tsk. bagepulver
25g smør
 
Bland alle de ovenstående ingredienser i en skål, til dejen er ensartet.

Varm panden, evt. en spejlægspande eller blinispande, og kom en lille smule smør på.
Kom dejen på panden i klatter, som skal flyde ud af sig selv (ca ½ dl.).
 
Bag dem, indtil overfladen bobler og undersiden er lysebrun. Vend pandekagerne og bag videre.
Det tager et par minutter på hver side.

Foslag til servering:

Ahorn sirup
Blåbær el. andet frugt
Sukker
Marmelade

 

This entry was posted in Brunch.

Sprøde vafler

Opskriften er beregnet til vaffeljern, til 4 personer

Ingredienser:

250g hvedemel
1tsk. bagepulver
1knsp. salt
1 æg
1spsk. sukker
125g  smør
4dl. sødmælk
evt. vaniliesukker

Alle indgredienserne blandes og røres sammen og til sidst tilsættes det smeltede smør.
Lad evt. dejen hvile 30 min.

Det er ikke nødvendigt at bruge smør på vaffeljernet da den smeltede smør i dejen er tilstrækkelig.

Varm vaffeljernet.
Tilsæt 3 skefulde (sauceske) dej på det varme vaffeljern.

 

This entry was posted in Dessert.

Æblesmør

Æblesmør smager aldeles pragtfuldt, og en god måde at få anvendt havens mange æbler. 
Æblesmør bruges som al anden marmelade og syltetøj. Det smøres på brød og spises med velbehag.
Sværere er det ikke.

Det vigtigste er, at tålmodigheden er med, når det skal koges.
Det kræver nemlig lang tid, for at få den helt rigtige konsistens, som skal være tyk og blød.
Endelig ikke klumpet og er det det, må du lige i gang med enten at blende det, eller purere det igennem en si.
Der skal altså ikke være klumper i æblesmør, som for øvrigt ikke har andet med smør at gøre, end det kan påsmøres. Der er intet fedtstof i det.

20 gode æbler, skrællet og delt i kvarte
1½ dl æblecider
2 spsk Calvados, en fransk æblebrændevin (kan undlades)
1 stor kanelstang
1 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt muskatnød (kan undværes)
1 knivspids stødt nellike
1½ dl sukker
2 tsk citronsaft

1. Kom alle ingredienser i en tykbundet gryde og stil dem på komfuret ved medium/høj varme. Lad det simre i omkring 1 time, hvor du jævnligt rører i massen, som endelig ikke må brænde på. Sørg for, at æblerne er helt udkogte. Der skal ikke være klumper i og er der det, må du blende det til sidst.

2. Sænk varmen til medium. Nu skal massen så stå i 2 – 2½ time og simre. Du skal sørge for at røre jævnligt i massen og tjekke, at æblerne er helt udkogte. Til sidst vil “smørret” være blevet helt mørkt og meget tykt. Tag det af varmen og lad det stå og køle af. Smørret hældes på lufttætte glas og lukkes.

3. Æblesmørret er holdbart i omkring 1 måneds tid i køleskab og mindst 6 måneder i fryseren, men du kan også tilføje Atamon til massen. Så holder den næsten uendeligt.

 

Specier med chokolade og kardemomme

Disse specier er en rigtig lille julesmåkage, men også glimrende resten af året.
Der skal bruges:

• 175 g. smør
• 220 g mel
• 60 g. flormelis
• 1/2 tsk kardemomme
• 1/2 tsk hjorttaksalt
• 1/2 sammenpisket æg
• 50 g. finthakket mørk chokolade
• revet appelsinskal fra 1/2 økologisk appelsin

Bland det hele sammen med håndmixer ved lav hastighed, indtil smørret er findelt.
Saml derefter dejen med hænderne, det tager lidt tid, men tilsæt ikke ekstra væske!
Dejen rulles i to tykke stænger, som kommes i fryseren i en halv time.

Så skæres de ud i fine tynde skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir.
Lav omkring 1 1/2 cm afstand mellem kagerne, de bliver lidt større i ovnen.
Bages ved 150 grader i ca 6 minutter.

Så er de klar, velbekomme…

Fastelavnsboller

Ingredienser til 15-20 boller:

Ingredienser til dejen:
50 gram gær
50 gram sukker
700 gram mel
2 dl fløde
200 gram blødt smør
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
3 æg

Ingredienser til remonce:
150 gram marcipan
150 gram smør
150 sukker
2 æg

Ingredienser til at lave glasur:
1 dl flormelis
2-3 tsk. vand
Frugtfarve (en dråbe ad gangen)

Dejen:
For at lave dejen skal du først udbløde gær i fløden og derefter tilsætte smørret
og de resterende ingredienser på nær melet, som tilsættes lidt ad gangen.
Ælt dejen godt sammen, og lad den hvile et lunt sted i cirka en time.

Remonce:
Rør marcipan, sukker, smør og æg sammen til en blød ensartet masse. Sæt til side.
Sådan laver du bollerne:
Rul dejen ud i 4-5 millimeters tykkelse. Og skær ud i 12 x 12 cm. stykker.
Læg en skefuld remonce midt på dejen.
Luk enderne godt sammen så remoncen ikke smelter i ovnen.
Bag på en bageplade midt i ovnen i 10 minutter ved 200 grader.
Afkøl bollerne og pynt festligt med glasur i forskellige farver.

Glasur:
Først blander du vand og flormelis indtil det har den konsistens du kan lide.
Bagefter blander du frugtfarven i en dråbe ad gangen.
Det er nemt at komme mere flormelis eller vand i glasuren hvis den er blevet enten for tyk eller for tynd
så du kan eksperimentere med glasuren indtil det har den konsistens og farve du kan lide.

Tips:
Fastelavnsbollerne smager bedst når de er helt nybagte og lune. Men du kan også fryse dem ned.
Når du så skal spise dem kan genvarme dem i oven ved svag varme
– det er derfor vigtigt, at du venter med at putte glasur på dem, indtil du skal spise dem.

Dobbel brownie

Ingredienser:
175 g mørk chokolade
100 g smør
175 g hvedemel
½ tsk bagepulver
1 tsk vanilie
1/4 tsk groft salt
2 æg af str L
175 g sukker
125 g hvid chokolade
50 g valnødder


Ovnen forvarmes til 165°. Beklæd en kageform ca. 20 x 20 med bagepapir.
Hak den mørke chokolade og smelt den sammen med smøren over et vandbad.
Sigt mel sammen med bagepulver og vanilie, tilsæt salt.
Pisk æg og sukker til det bliver tykt og cremet.
Rør den smeltede chokolade i æggene og vend melet deri.
Hak den hvide chokolade og nødderne, og vend det i dejen.
Bag kagen midt i ovneni ca. 25 minutter.

This entry was posted in Kager.

Kanelbrød

Dej:
50 gram Gær
0.5 dl. Vand
2 Æg
100 gram Smør
1.5 dl. Sødmælk
1 tsk. Salt
600 gram Hvedemel

Fyld:
100 gram Smør
100 gram Brun farin
1 spsk. Kanel, stødt

Pensling:
1 Æg
Pynt:
Perlemelis eller hvid glasur

Udrør gæren med lunkent vand. Tilsæt æggene. Smelt smørret, lad det svale lidt af, bland det med den kolde mælk. Hæld blandingen over gæren, når den er lillefinger varm.

Tilsæt salt og noget af melet. Slå dejen godt sammen og ælt den igennem på bordet, med så meget mel, som den kan tage.

Læg dejen i skålen, læg et fugtigt klæde over, og lad dejen hæve 30 minutter. Slå dejen ned og ælt den igennem. Udrul den på et melet bord i længde som bageformen og ca. 4 gange så bred. Rør smørret sammen med brun farin og kanel og smør fyldet over dejen i et jævnt lag, knap ud til den ene langside, pensel den frie kant med æg. Rul brødet sammen, og læg det så sammenføjningen kommer nedad, i en velsmurt form (aflang form 1 ¼ l ).

Lad brødet efterhæve 15 minutter. Tænd ovnen og indstil den på 200 grader C alm. ovn.

Pensel med sammen pisket æg og drys perlemelis over eller put glasur på. Bag brødet på nederste rille i ovnen ved 200 grader C i ca. 35 – 45 minutter.

 

This entry was posted in Brød.

Karamelsnitter med peanuts – “Snickerskage”

Kokosbund:
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
80 g kokosmel
180 g farin
125 g smeltet smør

ca. 250 g Peanuts

Karamelfyld:
1 spsk smør
2 spsk lys sirup
400 g sødet kondenseret mælk

Ovnen forvarmes til 180°. Beklæd en kageform ca.18 x 25 med bagepapir.


Bund:
Miks alle ingredienserne godt sammen.
Pres massen ned i formen. Bag den i en varm ovn i ca. 10 minutter.
Læg alle peanuts ud på den forbagte bund
Fyld: Bland alle ingredienser sammen i en lille gryde.
Rør konstant for svag varme i 5-10 min eller til massen er let karamelliseret.
Hæld straks fyldet over kagebunden og glat det ud.
Bages i 12-15 min.
Tages ud og afkøles til den er fast.

Chokoladeovertræk:
150 g Smeltet chokolade
20 gram smør
evt. lidt hvid chokolade

Overtræk:
Smelt chokolade og smør i en gryde. Fordel det ud over kagen. Pyntes evt. med
striber af hvid chokolade. Opbevares i køleskab

This entry was posted in Kager.